Per les Fonts Naturals de Piera

Fonts de Piera antiga
Aug 27 2015

Per les Fonts Naturals de Piera

Per les Fonts Naturals de Piera

Piera es un Municipi en expansió des de fa pocs anys, te una mica de tot, conreus, vinyes, indústria, comerços grans i petits i urbanitzacions… Es important la seva part antiga, com l’Església, el Castell i les Cases antigues de les rodalies de la Casa de la Vila, la barriada del raval.  Podem arribar amb el Bus de l’Hispano Igualadina o be, amb els FFCC. Ens dirigirem al Centre de la Vila, tot creuant la carretera de Martorell a Igualada, a uns cinc minuts arribarem a la primera de les fonts La Font  Nova (Mina). A ma dreta del carrer principal, esta en una cantonada. L’Aigua ve d’una mina. Era molt concorreguda fa anys per recollir amb garrafes la seva aigua.

 

La Font Nova - Piera

La Font Nova – Piera

Aquesta font estava a les afores del centre del poble, actualment, a engrandir-se aquesta població a quedat en un carrer cèntric.

Podem observar que no tenia cap casa adossada i al transcurs de pocs anys va anar construint-se poc a poc cases pel seu entorn.

A  dos carrers, i a l’esquerra, un cartell ens indica la propera font del Canyar.Tot seguin, desprès d’uns jardins,  agafarem un camí de terra que baixa a uns conreus, on esta la Font del Canyar. En la seva part superior tenim la font i el safareig rectangular. En la part inferior, està una altra font i safareig rodó.

Aquesta font poc s’ha transformat, donat que es troba a les afores del poble i en una baixada a la riera, que dificulta molt la construcció d’habitatges.

Tenia dos nivells i dos safareigs,  en l’actualitat es troben relativament ben conservats. L’aigua no es potable i era i és de gran cabal.

La Font del Canyar i Bassa rectangular - Piera

La Font del Canyar i Bassa rectangular – Piera

La Font del Canyar - Piera

La Font del Canyar – Piera

La Font de la Casa de la Vila o dels Lleons. Seguirem per el carrer major i a l’arribar a la Casa de la Vila, esta aquesta font d’aigua xarxa, te dos sortides d’aigua i dos caps de lleó.Important : des de fa uns anys ja no existeix, s’ha fet un mirador i una plaça, és conserva la figura gran del peix, en una cantonada de la plaça. 

Estava a l’entrada de l’antic i petit mercat. Fa uns anys al reformar el sector, van enderrocar l’estructura  i sols queda el peix en una reconada com a record.

Imatge de la desaparaguda Font dels Lleons - Piera

Imatge de la desaparaguda Font dels Lleons – Piera

Font del Safareig. Tot seguit a pocs minuts, esta el Castell i L’Església, baixarem pel primer carrer fins uns jardins, i al costat del torrent en la Barriadadel Raval, esta la Font del Safareig. Un cartell a munt de la font,  posa : “14 d’Abril de 1932”.

Fa cent anys, la barriada del raval, era un lloc mes important de Piera, a prop hi ha l’Església en el Sant Crist i el Castell, per axó, es va construir un safareig i abeurador, per atendre les necessitats de la gent de l’època per rentar la roba.

Donat que mancava en moltes casa l’aigua necessària, va ser molt celebrat per tots, tenia la finalitat de fer la bugada i poder agafar aigua per les cases.

Font i Safareig del Raval - PIera

Font i Safareig del Raval – PIera

Safareig del raval - Piera

Safareig del raval – Piera

Tornarem en rere fins l’avinguda del Prat, on anirem fins arribar a les Piscines Municipals, trobarem uns cartells que ens indica on tenim que anar per les Fonts del Prat i del Rossinyol. Justament un camí que passa per sota la carretera a Sant Sadurní.

Cartells Font del Prat i Rusinyol - Piera

Cartells Font del Prat i Rusinyol – Piera

La Font del Prat. Uns grans plataners centenaris fan costat i ombra a la font. Es  de varis brocs i està dintre d’una gran arcada. Disposa d’una petita area de lleure, on hi ha taules i bancs.

Àrea de Lleure de la Font del Prat - Piera

Àrea de Lleure de la Font del Prat – Piera

Era un dels llocs mes freqüentats per fer Fontades, berenar , dinar o sopar a la font i molt a prop de Piera, actualment, conserva els plàtans grans, i centenaris que fan ombra a les taules i bancs de fusta, fet que l’estada,  sobre tot a l’estiu sigui ideal per passar l’estona.

Disposava, d’un berenador, que servia, altre begudes i menjar. L’aigua es considerava excel·lent.

Era lloc de pas de ramats, quant sortien o arribaven a Piera per aquest sector.

Font del Prat - Piera

Font del Prat – Piera

De la Font del Prat en el seu costat esquer surt un camí que fa una certa pujada, un cartell de pedra ens indica el nom de la Font, a uns minuts esta la Font del Rossinyol.

A prop de l’anterior, una mica sota del nivell de terra  i que es podia accedir  gracies a unes escales es baixava fins el broc de la font. Com l’anterior, era molt freqüentada per la gent del poble, deien que tenia una aigua molt bona.

Vista Font del Rossinyol - Piera

Vista Font del Rossinyol – Piera

Font del Rossinyol - Piera

Font del Rossinyol – Piera

Font de Rossinyol 1 - Piera

Font de Rossinyol 1 – Piera

Finalitzem l’itinerari de les fonts de les rodalies de Piera, no te desnivells destacats per tant tothom pot realitzar el recorregut que el podrem fer am poc mes de dos hores. Bon viatge … i sigueu prudents a la carretera !

Recordeu : si voleu veure millor la fotografia, feu un clic de munt d’ella.

Text i imatges © Ramon Solé Lacomba

Aquest article no hauria estat possible sense la col·laboració de https://fontsaigua.wordpress.com

One Comment

Deixa una Resposta

La seva adreça de correu electrònica no es publicarà.